Inloggen niet ingelogd
Uw winkelmand is leeg

Sardinië

Sardinië is het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee maar ook één van de minst ontwikkelde regio´s in West-Europa. Samen met Sicilië, Campanië en Calabrië maakt Sardinië deel uit van ´il Mezzogiorno`: het arme zuiden, ook wel het ´Tweede Italië´ genoemd.

De vlag van Sardinië, ook wel de Vier-Moren-Vlag genoemd, is een belangrijk symbool voor de Sarden. Het is tevens het officiële embleem van de regio Sardinië.

De vlag symboliseert de eeuwenlange strijd om vrijheid. Een rood kruis verdeelt een wit vlak in vier delen, in elk daarvan een geblindeerde moor, symbool voor de vier judicaten die 300 jaar de Moren weerstonden. De band op het voorhoofd is een oud symbool voor een aanvoerder van een verslagen vijand.

In de 18e eeuw hielden de Moren hun hoofd naar links en tevens hielden zij de witte band voor hun ogen. De officiële erkenning van de vlag van Sardinië binnen Italië kwam in 1952 met een presidentiële besluit. Een regionale wet veranderde in 1999 de vlag: de Moren kijken nu naar rechts en de witte banden bedekken de voorhoofden.

Sinds de jaren negentig is Sardinië een autonome regio. Deze autonomie begint geleidelijk aan resultaat op te leveren. De economie moet het hebben van activiteiten die passen bij de unieke kenmerken van dit eiland. Agritoerisme, het in de markt zetten van streekproducten, tradionele ambachten en kunstnijverheid komen als groeisector op en vormen een uitstekende ambassadeur. Voor een fraaie impressie kijkt u op: http://www.360sardinie.net/.

´La cucina Sarda´ is met een sterke opmars bezig. Nauw verbonden aan de seizoenen en daarmee aan de producten die de landbouw, veeteelt en visserij bieden, vinden de ingrediënten hun weg naar de (inmiddels ook Noord-Europese) afnemer. Vanuit het verleden hebben eenvoud en armoede het karakter van la cucina Sarda bepaald. Vandaag de dag zijn de gerechten nog steeds eenvoudig. Gerechten van eerlijke producten vol smaak die met zorg en aandacht geteeld zijn.

Misschien komt het omdat de Sardijnen gul en gastvrij zijn. Hun land zo ongerept. Omdat hun eten een ver verleden bij je oproept. Sardinië en haar keuken brengen een emotie in je teweeg die je niet snel zult vergeten.

Eenvoud is het kenmerk van het ware!